VIGAS 18 DPA (pellet 18,6kW, fa 24kW)

Rendelésre
Részletek

KOMBINÁLT, HYBRID PELLET/Faelgázosító - DPA típusok

Műszaki adatok:

Rövid leírás:

A VIGAS kazánok megfelelnek a 2020.01.01.-től hatályos, EU 2015/1189 rendeletének, ami a szilárd tüzelésű kazánok környezettudatos tervezésére vonatkozó követelményeket tartalmazza.

A VIGAS 12/18/26 DPA melegvíz kazán két különböző üzemmódban, legfeljebb 6mm átmérőjű, 40mm hosszú, legalább 18,5-19,0 MJ/kg fűtőértékkel rendelkező fapellet, vagy legalább 15,0 MJ/kg fűtőértékkel rendelkező, száraz, maximum 20% nedvességtartalmú faanyag (fűrészportól kezdve, legfeljebb 20 cm átmérőjű, 37cm hosszúságú fahasábok) eltüzelésére alkalmas. A kisméretű tüzelőanyagot (fűrészpor, gyaluforgács, fahulladék, stb.) fahasábokkal együtt ajánlott tüzelni.

A kazántestek kazángyártásra alkalmas acéllemezekből, precíziós hegesztés segítségével készülnek. A füstgázzal érintkező belső lemezek 6 mm, a többi szerkezeti elem 4 mm vastag lemezből vannak gyártva. A hőcserélő rész 57x5 mm csövekből készül. A külső lemezburkolatot 0.8 mm vastag lemezek alkotják. A 225l űrtartalmú pellet tároló 1,5mm vastag lemezből van legyártva. A kazán hőszigetelése 20-50 mm vastagságú ásványgyapot alkalmazásával van biztosítva.

További információk:

A kazán részét képezik továbbá a váltómű, az elektromos begyújtó berendezés, a csigás adagoló, a biztonsági cellás adagoló, a levegő reteszt váltó szervó rendszer, a pellet égőfej, a füstgázhőmérséklet valamint az ultrahangos pelletszint érzékelő.

A kazán belső részét az elgázosító kamra alkotja, amelyben a faelgázosító üzemmód közben a fa száradása és gázosítása történik. Az így keletkező fagáz egy hőálló betonfúvókán át az alsó égéstérbe áramlik, ahol a szekunder levegővel keveredve begyullad és 1200 °C mellett elég. A  kazán elülső részén elhelyezett húzórúd által kezelt kéménycsappantyú a begyújtás elősegítését szolgálja. Pellettel történő fűtéskor a pellet, az adagoló rendszer segítségével pontosan adagolva, a tárolóból az égőfejbe van továbbítva, majd itt a levegő mennyiségének vezérlése mellett van elégetve.

A VIGAS 12/18/26  DPA kazán, a fa kialvása után, automatikusan, a felhasználó beavatkozásának szüksége nélkül, PELLET üzemmódba vált és folytatja a fűtést. A pellet begyújtását és kioltását a kazán szükség szerint elvégzi. Pellettel történő fűtéskor a pellet, az adagoló rendszer segítségével pontosan adagolva, a tárolóból az égőfejbe van továbbítva, majd itt a levegő mennyiségének vezérlése mellett van elégetve.

Az égés folyamán keletkező égéstermékek, füstgázok a kazán hőcserélőin keresztül távoznak a kéménybe. Az égéstérben maradt hamut, illetve az el nem égett salakot a kazánból legalább hetente egyszer szükséges eltávolítani.

A kazán STB hőhatárolóval van ellátva, amely biztosítja a kazán hőmérsékletének 100ºC fölé történő emelkedése esetében a tolóventilátor leállítását, és a biztonsági hűtő hőcserélő STN EN 303-5: 2012 szabvány szerinti működtetését. A gyártó a biztonsági hűtő hőcserélőhöz termikus elfolyószelep (pl. Honeywell TS 131 ¾” ) telepítését teszi kötelezővé.

A pellettárolóba történő visszaégés elleni védelem biztosítása érdekében a kazán, biztonságos lánchajtású cellás adagolóval (forgóadagoló) van ellátva. Ez áramkimaradás vagy meghibásodás esetén is légteret biztosít a tároló és az égőfej között, ezzel gátolva a tároló irányába a pellet visszaégését. Az adagoló csiga vagy forgóadagoló megakadása esetére az adagoló motorja hővédelemmel van ellátva, amely biztosítja a motor áramtalanítását 80ºC elérésekor.

A kazán felső részén található az AK4000 grafikus kijelzővel ellátott elektronikus szabályozó egység, amely a VIGAS 12/18/26  DPA kazánok komfortos és gazdaságos vezérlését és működtetését szavatolja. Megfelel a könnyű üzemeltetés követelményének. Már az alap kivitelében lehetséges belső hőmérsékletszabályozó (szobatermosztát), keringető szivattyú vagy elszívó ventilátor csatlakoztatása. Lehetővé teszi a kazán füstgázhőmérséklet szerinti szabályozását finoman hangolt program segítségével. Jelzi a tüzelőanyag kiégését, a tüzelőanyag ellenőrzését vagy a hibát a leírásával együtt. A tüzelőanyag elgázosítási és égési folyamatában az AK4000 elektronikus szabályozó figyelemmel kíséri a hőmérséklet változásait, és szükség szerint egyenletesen növeli, vagy csökkenti a befúvó ventilátor fordulatszámát, növelve illetve csökkentve a kazán teljesítményét.

Az AK4000 szabályozó a VIGAS 12/18/26  DPA kazán esetében a következőket biztosítja és teszi lehetővé:

 • fűtővíz hőmérséklet szabályozása a tolóventillátor fordulatszámának PID algoritmus alapján történő modulálásával
 • pellet adagoló rendszer működésének vezérlése
 • automata átváltás FA üzemmódból PELLET üzemmódba
 • a levegő reteszt váltó szervó vezérlése
 • kazánvíz hőmérsékletének felügyelete
 • pelletszint felügyelete
 • kimenő füstgáz hőmérsékletének felügyelete
 • adagoló motor hőmérsékletének felügyelete
 • füstgáz-elszívó ventilátor csatlakoztatása és vezérlése
 • kazán keringető szivattyú csatlakoztatása és vezérlése
 • szobatermosztát csatlakoztatása (feszültségmentes)
 • bővítő elektronika (EXPANDER) csatlakoztatása BH BUS gyűjtőn keresztül
 • adatmentésre és ezek PC-n történő kiértékelésére szolgáló AK 4000M modul csatlakoztatása
 • a kazán hidraulikus rendszerének grafikus megjelenítése követelmények szerint
Adatok
Cikkszám:
190244100165
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!